Tuesday, 26 July 2011

Terlambat tapi sukahati laaa..

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh.......
Dan sekarang memang berbulan bulan sudah fqah tak update blog. Reason: malas + bz + sukahati la.. Huhu.. Ape nak cite ek?? Dah berbulanbulan kannn mestila byk cerita.. Makcik diari yg cute saya pun, dah lama tak di update... Hehe..

First sekali, nak share skit lah, hehe.. Stat dari bulan APRIL dlu ye..

April


Menunggu result upu, jpa, tm ipg n matrik(wlaupun cm tade niat nak masukk).. Memang penantian buat kite jadi bebal sikit kann.. HAHA.. fqah pun dahh naik bebal n tension dengan penantiann... Hehe.. Lepas satu2 plak kann... 





Sblum fqah dapat result utk upu tm n jpa, fqah dapat g interview utk ipg..Cos yg fqah mintak dapat, math sk.. Tapi sbnrnye fqah tk bape minat utk jadi cikgu, tapi fqah p jgak atas alasan, rezki jngan ditolak dan sbg satu xperience utk ms dpn.. Hihi.. Interview bkumpulann cam suam2 kuku.. Muka sume cam ngantok jeee *memandai je.. Hehe.. Mgkin sbb stat pkul 8 kot.. Lepas abes group, individu pulakk.. Kna la tgu sorang2, utk masukk.. Giliran fqah?*memang xprience btul..hehe Fqah masuk, dy suruh introduce dri sume la.. Blum abes pasal tu, pnel tu ckp, BM awak dapat bape ni? Ckp berterabur.. *saba btul ngn panel tu, mmgla, sy tgh nervouss.. hihi Then, Q biase2 je.. Nape nk jd cikgu? Sk wawasan ape? Mcm2la.. Suruh ngajar lagi.. Tapi sume fqah jwb, relevan ngn tak aje jwpn dy.. Hihi... 




Hari interview ni, hr yg sme mtrik kuar, jengjengjeng... FQah dapat matrik GOPENG, PERAK jurusan akaunn.. nape akaun? sbb fqah mintakk.. hoho..Alhamdulillah, result ptama yg kompemkn fqah ke satu tmpt.. 


Mei


Dapat g interview tm..Ahh, gile tak sangka la sbnrnye, bila dpt interview tm, sbb masa kem, fqah rase sgt rendah diri n nmpak sumenye bdk PANDAI2 yg kat situ.. Yg fqah ni dah la dari skola biasa je.. Tp rezki Allah nak bagi,Alhamdulillah, grab it!! Huhu.. Fqah g Menara TM dgn ayah.. Thanks Ayah for all the support u have given me.. Ibu pun same, ibu tak pernah halang cita2 atau ape saje yang fqah nak buatt*bnda baik ye.saya tak nakal.. Dalam bilik interview ada 4 orang kami, n 4 orang panel.. Alhamdulillah, semua berjalan lancar, lega bila dah habess.. *pjg sgt kalau nak cite situasi d bilik interview.. Balek dari situ, terus naik bas balik sitiawan.. 

Hati bdbar2 sebab hari yang same adalah result upu nak keluar.. Apa la yg fqah dapat?? Diploma Akaun UITM SERI ISKANDAR PERAK.. Sbb ape akaun lagi ni?? Sb fqah yang mintakk.. Alhamdulillah, first choice dpt.. Dekat gila plak tuuu.. Dlm bas, fqah smbg2 ngn ayah pasal, kalau dpt tm, kna g MMU.. Camne ayah? Fqah rase kalau dok MMU tu kan IPTS.. Msti tmptnye byk org kaya2 n mslh sosial tinggi.. Better g UITM camtu.. Ayah cakap, semuanya depends dgn diri kita sendiri, tk smstinya, kalau duduk tmpt yg baik, kita akn jd baik jugakk.. Kna la jaga diri baik2.. Jgn ikut kwn yg tak elok..Jgn tinggal solat, bc quran.. Fqah ingatt nsihat ayahh.. Pbualann singkat dalam bas byk wt fqah sedar dan berfikir sejenak.. 


Dipendekkan cerita, mnanti lagiii, tm n jpa yg tk kuar... Paling truk tgu jpa la, byk kali delay saje.. Mmg sesuatu yg best, fqah dpt JPA.. ALHAMDULILLAHH, rezeki betull.. Kat mane? Semuanya ikut upu.. Maksudnye, malas nak tulis.. Paham kan?? Tp dalam pada tu, tggu tm jugakk.. Sampai ayah n ibu ckp, prepare la utk uitm, dh elok dapat dekat sume,biasiswa ade.. Nanti nak pengesahan sume lagi... Fqah pun dahh malass tgu tm, trus stuju utk jpa n uitm.. Petang sabtu masa tu, ingat lagi.. Hehe.. 



Dan lepas fqah dah sahkn, dpt sms dr tm yg kate fqah dapat scholarship tm.. Wktu tu rase cam bdbr, hati tak keruan, mcm2 lagi la..Cos yg same dgn uitm plak tu, dip akaunn. Nape akaun?? Sbb sy syg akauunnnnn...dh kompemkan plak utk jpa.. Discuss ngn ibu, ayah n sume2 balek, ayah kate takpe, jgn risau.. Fikir n istikharah dalam 2 3 hari ni.. Fqah dah jadi bukan diri sndiri, susah gila nk decide.. Dua2 mcm ok, tp kalau MMU, d melaka lahh jawabnyee.. Ibu n ayah pun tolong wat istikharah.. N pd masa tu, fqah sndiri tataw mana yang baikk.. 





Pikir punye pikir, TM jadi pilihann.. Jauh ke selatan lah nampaknye... Ibu n ayah terima pilihann saya.. Syukurr. Alhamdulillah.. 29.5, daftar diri menjadi seorang warga IPTS, yang mane tak pernah sangka pun sy akan jejak ke IPTS... Lagi satu, IPG tolakk fqah.. Mmg rezki orang laen.. Alhamdulillah..

*alamak!!! kelas pkul 12. 

                               Sampai sini aje dulu, to be continued.....