Sunday, 20 November 2011

Between AFIQAH and PONGPONG

Assalamualaikum..
berfikir sejenak

  Title hari ni macam pelik. Hehe. Tapi siyesly, aku ade benda nak diceritakan berkenaan ini. Dua2 sama ade, Afiqah atau Pongpong, keduaduanya adalah aku. Orang yang same, tinggal di muka bumi Allah ini. Hmm... Secara tetiba je aku terfikir untuk buat entry ni.. Aku mula terfikir ape motif aku, semua classmate #akurase panggil aku dengan nama PongPong. Nama tu aku letak kat myspace #yang dah delete yang masa tu semua gila dengannya.. Sampai la kat sekolah pun, orang still panggil pongpong.. cdt: acu yang panggil aku ngan benda tu sejak kecik :P


  Entahla, sejak aku dah bukan lagi budak sekolah, banyak benda jugak buat aku bukak mata balek. Betul ke cara aku, sebab nama tu sebenarnya takde maksud pape pun. Bila dah masuk ke U ni, sape je pernah panggil aku pongpong.. #bagus je kalau korang panggil Afiqah Akmal, terserlah maksudnya..Memang tak laa.. Hehe. Aku pun tak pernah suruh. Bila semalam, contact ngn kawan lame sekola dulu, aku rase cam lain pulak bila orang panggil aku pongpong.. #tapi jangan terasa hati, aku masih Afiqah aka PongPong yang korang kenal. Cuma dalam jiwaraga aku ni je la terasa lain pulak. Berdebat dalam hati aje.


#Pada yang pernah panggil aku pongpong, truskan.. Jgn risau, aku tak pernah marah pun.. Ni hanya aku dalam diri sendiri je.. 

p/s:
 1.sekarang ni, rajin pulak buat online purchasing, same2 gila ngan housemate.. :p
2. selamat kembali menjadi student U pd budak2 UITM, walaupun sy bukan salah seorang dr mereka tetapi UITM tetap di hati XD

:D

"Hidup memerlukan pengorbanan.
 pengorbanan memerlukan perjuangan.
 perjuangan memerlukan ketabahan.
ketabahan memerlukan keyakinan.
 keyakinan pula menentukan kejayaan.
 kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

#macam mudah, hakikatnya payah.. tapi setiap orang mesti mencuba untuk mendapat kebahagiaan hakiki.. InsyaALLAH.

Wednesday, 2 November 2011

expect the unexpected..

Assalamualaikum...
Update blog?? Yess, berkurun dah kan?? Its ok.. But still manage to get this time.. Hee~~ Nak dekat raye haji dah n guess what? Skarang aku sudah berada di sem 2 week 3 diploma in accounting, MMU.. Percaya atau tidak, masa berlalu begitu pantas sehinggakan aku pun tak perasan.. Alhamdulillah..

Aku tak tau nak cerita pasal ape.. Hmm.. Esok ade kelas pagi pulak tu.. Sabar je laa... JUst, tetibe aku terasa rindu to all my beloved OLD friends and 5RKians 2010.. Hoping to meet them.. But, what can I do?? Semester break only 2 weeks and cuti aku different gila drp diorang.. Ni yang malas ni, bila dah fikir pasal diorang.. Feeling like to rewind myself to the past...I need to face all this stuff.. Rasa cam nak je call diorang sekarang..  I hope that all of them didn't read this.. I just need a place to blow all this things out.. Aku rasa akan nangis kot, kalau mereka ini mengetahui.. Sudahlah, Afiqah... Enough, just till here... );   

Ya Allah, kuatkan semangat aku dan yakinkanlah diri aku untuk berubah menjadi orang baik di kalangan hamba-hambaMu yang soleh dan solehah.. Kurniakan aku hidayah ke jalanMu dan kekalkanlah.. Amin..

Tuesday, 2 August 2011

Cerita Budakkk Carelesss...

Nak dengar gossip di bulan Ramadan??

Astaghfirullahalazim, ape cerita ni? Gosip pasal ape?? HAHA..

Alkisah seorag budak yang berumur 18 tahun, yang begitu teringin tinggal jauh dari keluarganya. Hinggalah pada satu saat, dia ini mendapat tawaran masuk ke sebuah universiti swasta. Ibarat pucuk dicita ulam mendatang, jarak yang begitu jauh antara kampungnya dengan universiti tersebut menyebabkan dia berasa terlalu bagus sekiranya dapat melanjutkan pelajaran tersebut. Dia teringin sekali membuktikan bahawa, dia bukanlah lagi budak careless dan sangat dependent dengan orang lain, seperti yang dikatakan oleh orang2 di sekelilingnya.

Hinggalah pada suatu saat, dia yang ingin membuktikan bahawa dia tidak careless, telah kehilangan barang yang baru sahaja dibelinya. Iaitu pendrive yang terlalu disayanginya. Oleh sebab dia bukan dari keturunan bangsawan, pendrive yang sangat 'murah' itu sangatlah dijaga, dibelai dan digosok. <-- hiperbola .  Apabila hilang, mulalah mencarinya ke sana ke mari dan tidak jua berjumpa. Hingga satu saat, dia langsung berputus asa, untuk mencari barangnya lagi. Dan terlupaaa...

Kealpaannya dengan tidak menjadikan perkara tersebut suatu pengajaran menyebabkan hal ini berlarutan. Pada suatu pagi yang indah, dengan burung menyanyikan lagu riang gembira <----hiperbola2  dia mengajak kawannya keluar bersiar2, pada masa itulah pula, baru dia tersedar. Kenapa???

....................................
....................................
....................................
....................................
....................................




Kad ATM yang dimilikinya pula hilang.. Sesampainya di kediamannya, dia menyelongkar kesemua almari. Pada waktu itu, dia bermuram durja, menangis2 sambil meneruskan operasi pencarian. Tetapi mungkin ini dikatakan nasibnya, tiada berjumpa kad tersebut.. 


Apa pengajaran yang boleh dipelajari:

1. Jagalah barang anda baik2

2. Percaya dengan Qada dan Qadar

3. Setiap berlaku di bumi ini, ada sebabnya.

4. Jangan bersikap bodoh sombong.

5. Jangan babitkan diri anda dalam masalah seperti ini.

Tuesday, 26 July 2011

Terlambat tapi sukahati laaa..

Assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatuh.......
Dan sekarang memang berbulan bulan sudah fqah tak update blog. Reason: malas + bz + sukahati la.. Huhu.. Ape nak cite ek?? Dah berbulanbulan kannn mestila byk cerita.. Makcik diari yg cute saya pun, dah lama tak di update... Hehe..

First sekali, nak share skit lah, hehe.. Stat dari bulan APRIL dlu ye..

April


Menunggu result upu, jpa, tm ipg n matrik(wlaupun cm tade niat nak masukk).. Memang penantian buat kite jadi bebal sikit kann.. HAHA.. fqah pun dahh naik bebal n tension dengan penantiann... Hehe.. Lepas satu2 plak kann... 





Sblum fqah dapat result utk upu tm n jpa, fqah dapat g interview utk ipg..Cos yg fqah mintak dapat, math sk.. Tapi sbnrnye fqah tk bape minat utk jadi cikgu, tapi fqah p jgak atas alasan, rezki jngan ditolak dan sbg satu xperience utk ms dpn.. Hihi.. Interview bkumpulann cam suam2 kuku.. Muka sume cam ngantok jeee *memandai je.. Hehe.. Mgkin sbb stat pkul 8 kot.. Lepas abes group, individu pulakk.. Kna la tgu sorang2, utk masukk.. Giliran fqah?*memang xprience btul..hehe Fqah masuk, dy suruh introduce dri sume la.. Blum abes pasal tu, pnel tu ckp, BM awak dapat bape ni? Ckp berterabur.. *saba btul ngn panel tu, mmgla, sy tgh nervouss.. hihi Then, Q biase2 je.. Nape nk jd cikgu? Sk wawasan ape? Mcm2la.. Suruh ngajar lagi.. Tapi sume fqah jwb, relevan ngn tak aje jwpn dy.. Hihi... 




Hari interview ni, hr yg sme mtrik kuar, jengjengjeng... FQah dapat matrik GOPENG, PERAK jurusan akaunn.. nape akaun? sbb fqah mintakk.. hoho..Alhamdulillah, result ptama yg kompemkn fqah ke satu tmpt.. 


Mei


Dapat g interview tm..Ahh, gile tak sangka la sbnrnye, bila dpt interview tm, sbb masa kem, fqah rase sgt rendah diri n nmpak sumenye bdk PANDAI2 yg kat situ.. Yg fqah ni dah la dari skola biasa je.. Tp rezki Allah nak bagi,Alhamdulillah, grab it!! Huhu.. Fqah g Menara TM dgn ayah.. Thanks Ayah for all the support u have given me.. Ibu pun same, ibu tak pernah halang cita2 atau ape saje yang fqah nak buatt*bnda baik ye.saya tak nakal.. Dalam bilik interview ada 4 orang kami, n 4 orang panel.. Alhamdulillah, semua berjalan lancar, lega bila dah habess.. *pjg sgt kalau nak cite situasi d bilik interview.. Balek dari situ, terus naik bas balik sitiawan.. 

Hati bdbar2 sebab hari yang same adalah result upu nak keluar.. Apa la yg fqah dapat?? Diploma Akaun UITM SERI ISKANDAR PERAK.. Sbb ape akaun lagi ni?? Sb fqah yang mintakk.. Alhamdulillah, first choice dpt.. Dekat gila plak tuuu.. Dlm bas, fqah smbg2 ngn ayah pasal, kalau dpt tm, kna g MMU.. Camne ayah? Fqah rase kalau dok MMU tu kan IPTS.. Msti tmptnye byk org kaya2 n mslh sosial tinggi.. Better g UITM camtu.. Ayah cakap, semuanya depends dgn diri kita sendiri, tk smstinya, kalau duduk tmpt yg baik, kita akn jd baik jugakk.. Kna la jaga diri baik2.. Jgn ikut kwn yg tak elok..Jgn tinggal solat, bc quran.. Fqah ingatt nsihat ayahh.. Pbualann singkat dalam bas byk wt fqah sedar dan berfikir sejenak.. 


Dipendekkan cerita, mnanti lagiii, tm n jpa yg tk kuar... Paling truk tgu jpa la, byk kali delay saje.. Mmg sesuatu yg best, fqah dpt JPA.. ALHAMDULILLAHH, rezeki betull.. Kat mane? Semuanya ikut upu.. Maksudnye, malas nak tulis.. Paham kan?? Tp dalam pada tu, tggu tm jugakk.. Sampai ayah n ibu ckp, prepare la utk uitm, dh elok dapat dekat sume,biasiswa ade.. Nanti nak pengesahan sume lagi... Fqah pun dahh malass tgu tm, trus stuju utk jpa n uitm.. Petang sabtu masa tu, ingat lagi.. Hehe.. 



Dan lepas fqah dah sahkn, dpt sms dr tm yg kate fqah dapat scholarship tm.. Wktu tu rase cam bdbr, hati tak keruan, mcm2 lagi la..Cos yg same dgn uitm plak tu, dip akaunn. Nape akaun?? Sbb sy syg akauunnnnn...dh kompemkan plak utk jpa.. Discuss ngn ibu, ayah n sume2 balek, ayah kate takpe, jgn risau.. Fikir n istikharah dalam 2 3 hari ni.. Fqah dah jadi bukan diri sndiri, susah gila nk decide.. Dua2 mcm ok, tp kalau MMU, d melaka lahh jawabnyee.. Ibu n ayah pun tolong wat istikharah.. N pd masa tu, fqah sndiri tataw mana yang baikk.. 





Pikir punye pikir, TM jadi pilihann.. Jauh ke selatan lah nampaknye... Ibu n ayah terima pilihann saya.. Syukurr. Alhamdulillah.. 29.5, daftar diri menjadi seorang warga IPTS, yang mane tak pernah sangka pun sy akan jejak ke IPTS... Lagi satu, IPG tolakk fqah.. Mmg rezki orang laen.. Alhamdulillah..

*alamak!!! kelas pkul 12. 

                               Sampai sini aje dulu, to be continued.....

Monday, 18 April 2011

bikin bingit telinga.

Assalamualaikum.
bingit la telinga. sakit tahu??

  Gerekkkggeggeereeekkkkgeeerekkkk.gererreeeeeeeekkk..Macam tu la bunyi yang fqah dengar sejak beberapa hari ni.. Geram betul. Baru saja bukak mata dah dengar bunyi bingit ni. Bikin panas la..*bunyi yang datang dari beberapa buah dari rumah fqah. Orang tu baru je beli rumah tu. Sakit betul. Nak cakap kat dalam rumah pun susah. Ish ish ish. Dah sudahla tak mau cerita pasal tu lagi, buat sakit hati aje. 

dengah susah payahnya  joging




yang diorang plak sedap tido.



Pagi ni, lepas solat subuh, disebabkan cuti *hari ni perak cuti yeah dan tido yang teragak lewat semalam, fqah pun melabuhkan badan ke katil kembali. Belum sempat nak bermimpi dan mengigau, ayah dah panggil, "kak ngah, bangun. jom kite p joging jom. asyik tdo je.". dalam hati fqah cakap, malasnya nak bangun, lantas terus mengubah posisi tidur secara meniarap pula. *tanda takmau ikut. Tapi protes takmau ikut guna cara itu nampaknya , maaf tak dilayan. "cepatla kngah nanti, nak g kem tm tu mesti dia uji stamina jugak" sambung ayah lagi. tanpa menjawab, fqah pun terus bangun*dah tau dah buat camne pun tetap kena ikut. Yang geramnya, tengoktengok budakbudak yang lain*kaklong,abang,kakchik,adik semuanya tak ikut pulak. Haish. Nampaknya ibu, ayah n fqah aje la yang p. Mereka yang lain masih lena dibuai mimpi. Tapi bila fikir balik, ok jugak dapat p. Dah lame un tak joging ni. Balek dari joging, macam biasa la, sarapan *same je macam tak joging kat sg wangi. Yuhuuu. Dalam hati, yeah!yeah! padan muke, diorang tak ikut. Dapat dating ngan ayah n ibu. Haha. *nmpk sangat jahatnye.hihi.Tapi tapau la untuk budakbudak yang ada di rumah. 
makin bertambah la kalori. :)

  Oklah, itu saje nak cerita. Badan dah busuk, nak mandi la. Hehe. 

 p/s: hari ni kaklong dengan abang akan pulang ke sangkar*uitm dan smv semula. thanks kaklong tinggalkan bb d rumah. 

Saturday, 16 April 2011

Testing 1.2.3...

Assalamualaikum.


  Pagi yang sangat mengantuk hari ini. Tido semalam tak ada lah lewat mana pun. Tapi hari ni letihnya semacam aje. Malam tadi rasa sangat excited nak tengok tv. Tapi bila dah seronok tengok Majalah 3, cerita pasal durian batu kurau yang sedap, videografi dan lainlain tibatiba terganggu aje, sikitsikit ada berita pasal Pilihan Raya Sarawak, baru aje nak tengok semula, berita balik, geram betol. Ish ish ish.. Pukul 10.30 baru Majalah 3 habis. Lepas tu cerekarama la pulak, lagi syok la melangut tengok tv. Hehe. Drama Wan Tempe ke London. Keseluruhan cerita ni *macam pengkritik drama pulak bolehla ditonton seisi keluarga, yang agak pelik pasal cerita ni adalah pelakon dia, kebanyakan semuanya orang Perak, jadi bila nak cakap Jawa tu tak berape nak jadilah. Tambah pulak Wahid Senario, tak jadi langsung. Lawak plak dengar Wahid cakap Jawa. Huhu. Tetapi fqah tetap cakap cerita ni best sebab adanya orang Perak. *semangat kenegerian la pulak.


  Hari ni pulak, fqah ada test komputer, ntah la tak rasa macam nak buat test un. Lambat an fqah test? hehe. Asyik bz je memanjang nak buat cane. Ingatkan minggu lepas nak settle kan dah, tapi tak jadi sebab ada interview JPA kan hari jumaat. Jadi dok buat preparation untuk interview sepanjang minggu lepas. Minggu ni pulak ada Kem Pemilihan Biasiswa Yayasan TM, tak dapat la dengar ceramah 6 jam. Jadi terpaksa ditangguhkan minggu seterusnya. Terlupa pulak nak cite pasal result, fqah dapat 49/50. Alhamdulillah. :) Bahagia. Hehe. Same aje macam markah angah, lebih satu dari markah kak long. Nak tau tak fqah jawab dalam jangka masa berapa? 1 minit dan 45 saat. Terror tak? Haha. Berbangga plak. Kat kertas memang tulis macam tu. Tapi rasanya kertas tu dah silap. Lama jugak kot duduk dalam tu. Tak mungkin sesingkat itu.


  Ni pulak ada konflik, sape la pulak nak hantar fqah hari jumaat ni ke Taiping. Jumaat baru ni dah cuti. Takkanlah ayah nak cuti lagi. Risau la pulak. Tapi walau bagaimana cara pun fqah dah berjanji dan InsyaAllah, fqah akan datang jugak ke kem tu. :)

Friday, 15 April 2011

interview.interview.interview.

Assalamualaikum..
  Wow! Baru nak update blog. Reason? Ada topik menarik la untuk dikongsi. Hehe. Hari ini adalah hari yang penuh dengan debaran dalam hidup fqah. Sebelum ni fqah tak pernah di interview atau dapat can nak interview orang. Kecuali ada ala2 interview waktu ujian oral english kt sekolah wk2 form 4. Sudahla tak pandai english education ni. Ingat lagi waktu tu dapat 14/30, sampai nak terkeluar biji mata menangis sebab dapat sebegitu. Tapi sebab ketidakpuasan hati, fqah mintak nak repeat. Alhamdulillah, tambah 6 markah. Itu pun dah cukup bagus. :)

  Malam tadi bersama ayah,ikram, nenek n opah bertolak kami ke IPOH. Fqah pun tak dapat nak cakap camne rasanya, kadangkala macam tak rasa apa2 pun ada. Tak banyak un persediaan yang dibuat tapi insyaALLAH. cukuplah. Waktu dah sampai ipoh, ibu suruh telefon. Ibu cakap, ibu dah baca yassin dan solat hajat untuk kak ngah, esok pagi sebelum pergi minum air zamzam, selawat banyak-banyak supaya hilang rasa berdebardebar dan mengetarngetar tu. Hehe. ibu tak dapat pergi sebab  muhaimin dan dibah sekolah. ayah plak amek cuti. 

  Tibalah harinya, pagipagi lagi, ayah dah gerak bangun, dalam pukul 5 pagi begitulah, ayah suruh buat tahajud dan hajat supaya Allah permudahkan urusan. Dalam pukul 8.15 pagi begitu, fqah dah sampai kat VELODROM RAKYAT, tmpt interview JPA itu lah. Awal jugakla, fqah sampai sebab, interview fqah sebenarnya start pukul 9.40 pagi. Memang saja datang awal, nak tengok suasana. Waktu nak mendaftar, nampak miza, classmate yang interview pada hari yang sama. Sembang dengan miza sekejap, lepas tu dia pulak dah masuk ke bilik interview. Tak sempat berbual lama.

  Agak lama lepas tu giliran fqah, dan 4 orang yang lain pulak. Dalam group fqah, ada sorang lelaki india, tiga perempuan cina n fqah la. Masuk aje ke bilik tu, dup dap dup dap. Tapi untuk memaniskan muka, fqah senyum aje la. Antara soalan yang ditanya...


1.introduce yourself
2.keruntuhan institusi kekeluargaan.bincangkan
3.what u see yourself in 2020.
4.isu plastic bag
5.alam sekitar
6.setelah bekerja, apa yang bakal disumbangkan kepada negara
7.adalah analytical thinking sikit.
8.habes sume tu, kita pula dibenarkan bertanya

  Overall, semuanya alhamdulillah,ok. Fqah pun rasa lega sangat2. Walaupun ada satu soalan yang memang ditujukan pada fqah, tak dapat jawab. Bagi sesiapa yang nak ambil perakaunan, korang perlu tahu antara firma perakaunan terkenal di dunia yeah. Soalan ni la yang fqah kantoi. Tapi dalam hati fqah, amat berharap JPA akan sponsor fqah. Amin..

  Dan dua lagi interview bakal menemui fqah, Kem Pemilihan Pelajar Yayasan TM kat Taiping dan juga maktab kat IPOH.. Fqah juga berharap dapat buat yang terbaik dan jadikan kesilapan sebagai pengajaran.
  

Sunday, 10 April 2011

terima kasih ayah :)

Assalamualaikum..


  Mengambil masa yang sudah pastinya agak lama untuk mengambil mood nak post blog. Selalu aje ada kat blog, tapi bila dah tak ada mood, jangan haraplah. Story terbaru? Pasal biasiswa. Pada mulanya fqah agak kecewa bila tak dapat tersenarai pendek untuk permohonan biasiswa TNB. Tapi nak buat bagaimana kan, mungkin ada rezeki yang lebih baik dari itu. Sabo je la. Tapi agak berdebar lagi, untuk menunggu pula result untuk ke temuduga JPA. Yang memang harap sangat , fqah dapat. Dan alhamdulillah, fqah tengok kat internet pada jumaat lepas, fqah berjaya. Tapi itupun masih belum pasti pula untuk lepas dari temuduga JPA ni. Yang paling fqah takut, kna cakap bi pulak. Fqah sendiri jarang untuk praktikkan bi dalam khidupan harian, jadi macam satu cabaran jugak la. Risau betul ngan JPA ni. Itulah pula manusia kan, dah dapat, tertakut takut pulak. Susah la camni. Tapi fqah rasa, apa yang penting, kena bercakap. Grammar berterabur pun takpe. Tunjukkan confident. Hari jumaat, 15 April ni lah temuduga. Kena berdoa lebih kuat nampaknya selepas ini. Hanya ALLAH je yang boleh tolong fqah hadapi semua ini.

  Story hari ni pulak, fqah baru mula dengar ceramah untuk lesen memandu.*credit to farisya , beritau ejen sya.hehe. Alarh yang 5 jam tu. Jam yang pertama, punya la mengantuk tahap gaban, sampai rasa sakit perut sebab tahan mengantuk dan rasa nak termuntah *mungkin juga disebabkan tak mengambil sarapan yang cukup. Sampai lah satu saat yang dah memang tak boleh tahan, keluar jugaklah dari kelas tu buat sementara waktu. Lantaklah, apa orang nak kata. Basuh muka, tenangkan diri dan berjalan semula ke dalam bilik itu.*tandas sangat pergghh. Barulah rasa segar sikit. Dan terfikir, banyak jugak orang ni buat lawak eyh... Teruk betul, baru first time dah buat hal. 


  Pasal ayah pulak, nak ucap terimakasih yang sangat sangat untuk blackberry yang cun tu. Suka sangat sangat. Fqah rasa sangat bahagia bila dapat buat orang yang tersayang seronok. Walaupun bukan straight A's, ada hikmahnya semua ini. Entah entah kalau dapat A bersusun , ada riak pulak. Lagi berdosa. Lagi satu mungkin memang salah fqah yang banyak enjoy selepas SPM. Tapi bagi fqah, apa yang sudah tu sudahla, fqah dah terima semuanya. 

   Ini pula sekadar berkongsi pendapat fqah aje la kan, perlu sangat ke bercouple couple tu? Macam merosakkan diri sendiri aje dan pelajaran sekali. Ayah dan ibu pun selalu pesan, kalau nak dapat pasangan yang baik, mestilah jadi baik.

*pic ni semua bukan hak saya.

Sunday, 3 April 2011

kesah aku, lipas , dan majalah ujang

Assalamualaikum..

majalah ujang
lipas



Alkisahnya bermula malam tadi, apabila saya naik ke atas dah nk tid0 pun. Dengan perasaan mengantuk yang terlebih sudah, disebabkan kerajinan yang teramat sangat pada siang harinya. Menvakum kereta ayah maklumlah ayah nak balik hari ni, kalau nmpk tk jaga kete, kna la kmi smua.,tolong ibu masak2, sidai kain dan petang tu plak berjalan2 meronda bersama ibu, kL, kC, opah n adek di sekitar pekan manjung.

  Dari bawah kedengaran suara ibu: kak ngah..!!! nk tido tu , spray nyamuk dulu.. tanpa byk bicara, saya pun mengambil shieldtox attack dan sembur sekuat hati di keseluruhan bilik.. hmm.. dan muncullah binatang yg paling saya geli..euwwwwww. lipas kaw..dan apa lagi sembur pulak sekuat hati pada lipas tu.. merata-rata la lipas tu berlari2. mungkin tak tahan dengan bau yang menusuk hidung ke tekak. dan tak sempat mencapai apa2 bnda untuk dijadikan penumbuk kpada lipas tu supaya cepat mati, saya terjumpa majalah ujang kepunyaan adek. maaf dek, keselamatan kak ngah lebih penting dari majalah ujang. dan apa lagi dengan lipas yang berlari sambil saya pulak mengejar sampai terjerit2 la.malu kat jiran2, dh pkul 12 kowt wk2 tu. dan akhirnya, mati kau lipas...tergedik2 la lipas tu kena pukul dengan majalah ujang. 


hooraaayyyy!!! berjaya jugak MEMBUNUH seekor lipas... mwahaha..

macam phsyco sangat je nak bunuh sekor lipas. haha.. yang penting lipas mati, saya hidup. berguna jugaklah majalah ujang, selain dibaca, boleh jugak jadi pembunuh lipas.. keh3.. itu je untuk dikongsi. 

Friday, 1 April 2011

Permulaan yang baik untuk hari yang indah

Assalamualaikum...


   Wuhuuu....Lame giler tk post dlm blog neh.. Huhu.. Almaklumlah semenjak ayah p Umrah nie, cik bb dh tiada bsama saya, dan terpaksalah menyepikan diri tanpa khabar atau berita. nk post blog kt umah cik cc plak, segan, hari2 ramai orang. lagipun kena cas an, jadi masa itu emas. hanya perkara penting je la yg buat kat c2.. dah cakap banyak, citenye tak mula2 lagi.. hmmm...
cik bb yang sudah nyampah pd org yg memanaskan dy hari2.
cik cc yg tak kesah betapa panasnye dy, asal masyukk.

 Ingat tak post yg sblum ni? psl spm kn.. result yg begitu lame tk keluar2 sampai tak ade keje nak buat.. hehe..tp untuk permulaannye, tak sanggup nak cite pasal tu. cite la dahulu, detik2 cemas yang saya hadapi pada pagi result yang bakal keluar.. hehe.. lwk pun ade.. dsebabkan ayah p umrah, jadi amek result un ngn ibu aje la.. wk2 nk siap2 msuk kete dh, ibu tgk muke saya.. ibu kte: kak ngah, knape dgn muke kmu? berselopong dengan bedak.  dan disebabkan hal itulah, saya pun terpaksa masuk kembali dalam rumah (maklumlah, tangan dah mengetar nak amek result) hihi..dalam kete un, ibu dah ckp lg sekali, camne pun result kamu, terima dengan hati yang terbuka.. saya diam aje. tp alhamdulillah, hr sebelum tu dah doa, apa pun yang dapat, minta supaya ALLAH, redhakan hati saya.. 

  Dh nmpak cikgu , makin la gelabah.. jalan pun rasenye macam tak betul.. hehe.. sampai je kt tempat nak amek result, tunggu ajela.. tapi sebelum dapat result tu di tangan dah tau sbnarnye. (kt atas mja ckgu, ada senarai nama pelajar kelas  yang dapat result). saya dapat 9A.. alhamdulillah. syukur sangat2.. hoho..(sbnrnye ada 1B+) but still 9A. inilah keseronokannya amek 10 subjek.. huhu.. jadi saya syorkan pada anda2 semua, amekla 10 subjek. ngee~ apa yang lebih buat saya rasa syukur lagi, tak pernah sangka biology yang saya rase mcm susa, tak bole nk jadi senang(slalu dapat D, E n G. cme wk2 trial mrasa C, itupun cukup makan). merasa jgak A-. hehe. 

  Dsebabkan krinduan yang tebal tahap buku 500 pages kt skola, saya un stay la kt skola, sampai pkul 12.30. bukan senang nak ronda skola.. tmbh2 mse study kt situ. nmpak je cikgu, dah rase serba salah nak meronda(baik sangat la konon) kalau nak ponteng, cubala ponteng secara baik sikit. tak dtg skola trus ke, teman kwn g klinik kesihatan ke.. bkankah itu ponteng tahap atasan sikit. ini tak, teruk2 datang skola, nk panjat plak pagar tu(mcm makcik kuat bebel plak).

  Berbalik pada topik tadi, balek aje uma, ibu cite la, ramai jgk la yang ucap tahniah pada saya.. terima kasih sangat2, tak boleh mention semua, sebab semuanya ada jasanya masing2. tk perlu nk mention d blog. sbb klaw ad yg ttinggal, pasti ada yang terasa. tapi, yang paling tak tahan, encik muhaimin( adek kecik berusia 9 tahun) trus cek dwet yang ada dlm tabung, bila ibu mention, saya dpt 9A.bkn nk tmpg seronok, risau lagi ada.

isi2 perjanjian bersama encik muhaimin:
aiskrim menurut muhaimin bakal dimiliki kakaknye sehingga mengorek tabung

1. 9A atau 10A adek belanja k ngah , wall's selection atau wall's selection gold
walaupun sedap, tapi muhaimin tahu kakaknye menuntut yg d ats

2.8A bermakna hanya cornetto biasa cam dlm tv
memang satu penurunan yang amat drastik apabila 7A atau kurang darinya. hanya diberikan ini.

3. kurang dari itu bermakna hanya aiskrim berharga 20sen dari pakcik van skola dia.
4. adek nak rasa jgak, kalau belanja di no 1 dan no 2.

dan sekarang saya masih dalam proses tuntutan perjanjian. cepat la bagi dek.. kak ngah tuntut janji..HAHA..syok btul ngn bdk kecik neh. 

Saturday, 19 March 2011

Betapa Penantian SPM2010 itu.

Assalamualaikum.

Hari ni dah Ahad nampaknye. mksudnye ada 3 hari lagi untuk result spm. 


nervous
curious
excited





NERVOUS , EXCITED , CURIOUS.
 mcm2 ada dalam fikiran fqah skrg.. penantian itu sememangnya menyeksakan. tapi tak seseksa tunggu orang yang mungkir pada janjinya< tetibe plak. HAHA. mmg sangat2 risau, banyak sangat yang fqah fikir, smpai kusut kepala.. tapi sangat2 la berharap yang penantian ini mendatangkan hasil , seperti mana sejarah exam yang lepas. agak lama jugak la fqah tggu untuk dapatkan result... 


UPSR 2005: punya la lama menunggu sampaikan family dah pindah ke KL n fqah tpksa tinggal kt ipoh utk amek result, tp Alhamdulillah semuanya berbaloi. Syukur sangat2..


PMR 2008: wktu tu satu fmily dh nk pindah ke sitiawan , result masih tak kluar2 lagi. dh pindah, tpaksa dtg ke png semula untuk amek result.. sabo je la. tp apa yang penting resultnya pun...YA ALLAH, syukur sangat2.. lagi satu klau tk mai penang semula, tk merasa la nak menginap kt kompleks tabung haji..hehe.


SPM 2010: ada ujian juge, semasa SPM, ibu n ayah takde, menunaikan haji. duduk kt uma, opah n nenek yang jaga.. thanks opah nenek, sudi jge kami ber5 yang sangat la nakal. n now, ayah, opah, nenek dah nak g umrah(esok 21 MAC - 3 APR), result spm msih dlm tanda tanya..  insyaALLAH, jawapannya RABU ini...





Perubahan semestinya menuntut pengorbanan............

Assalamualaikum..


      Ini adalah post pertama yang saya..Excited sangat2.. HAHA.  teringin nak menjadikan blog ini pulak satu keje baru... selaku bdk yg dh 3 bulan keluar dari skolah..hehe.. susa jugak mengarang blog nie....first post saya ini ingat nak bercerita lah sedikit tentang hobi saya sejak berhenti dari alam persekolahan ni...HAHA.. nk taw??? 

       sejak  abes je skola, mmg jadi blur, otak tak tau nk buat apa.. asyik2 tgk tv, fb, tlg ibu(ni yg tk tahan ni), tdo n byk keja2 melepak..sbb tu, mula la nk cari hobi baru..hmmm.. dan saya mula la bukak plak youtube cari lagu2 kpop ni... mmg la menarik.. sampai agak addicted dengar lagu2 kpop ni..apa saja latest kpop msti tak lpskan peluang untuk masukkan dalam phone... saya akui memang syok.. tapi bila dah jadi camtu, susah pulak nak buang tabiat tu...entahla...bukan tu je sanggup bersengkang mata malam2 untuk tengok drama2 korea..tapi bagi saya, saya tak la addicted cam orang lain.. ada yg lagi teruk punyer...hehe..
FT Island


Beast
2pm
    tapi dari situla menyebabkan lama2 dah jadi leka.. memangla kalau stakat d/load bukan kena bayar pun.. tak de istilah habes duit...tapi kan lebih bagus kalau kita buat sesuatu yang lebih berfaedah dari itu... ibu n ayah saya pun dah mula la marah2.. sikit2 korea.. macam la boleh dapat..HAHA.. yup!! mmg saya sendiri akui, mimpilah camne pun takkan dapat punye... macam saya minat kat abang sorang ni la...
ashraf  muslim.. yang pasti tak dapat..HAHA..



dan dari saat itulah , saya mula berfikir untuk perubahan yang INSYAALLAH akan saya lakukan..satu demi satu lagu kpop akan mula saya buang... memang sukar... tapi mungkin kalau saya korbankan ini, banyak lagi perkara yang saya boleh buat...ayah selalu cakap, "ada masa lepas spm ni, hafal la surah surah yang mane patut, dari dok dengar lagu2 kpop tu..." n lagi satu pada masa yang lain , "maut tak lupakan kita, jadi buatnye tengah dengar lagu ataupun tengok cite korea , mati... di mana tempat kita?" n of cos, sume tu tertuju pada saya.. dan janji saya, insyaALLAH, saya akan berubah... btul kate ayah, mati tak kenal nanti.. berubah mulai sekarang... insyaAllah, dengan masa yang berbaki sebelum abesnya cuti ini..
saya janji saya akan berubah....lepas abis je post nie.. abesla sume lagu2 tu... tade yang lebih rugi dari lalai mentaati perintah ALLAH...
SAYA JANJI... cubalah, mungkin susah tapi usaha untuk berubah, pasti ada ganjarannya...

cukup cukuplah dengan lagu korea yang ada dalam phone saya dan dah tiba masa untuk buang kesemuanya....dah tiba masanya untuk saya membuat satu perubahan ke arah perkara yang diredai ALLAH... insyaALLAH....

ingatlah semula tujuan kita semua dilahirkan ke atas muka bumi ini...